S.S.S.

Gyrocopter nedir ?

Maximum kalkış kapasitesi 450 kg ile sınırlandırılmış ultralight tipi döner kanatlı hava aracıdır.

Nasıl uçar ?

Motor ve pervanenin itme gücü ile ileri sürüklenen gövde ve ona bağlı rotorun altından geçen hava akımı, otorotasyonu yani kendi kendine dönmeyi ve dolayısıyla rotorda kaldırma kuvvetini oluşturur.Rotor merkezinden iki akslı ve kuyruk dümeninden de üçüncüsü olmak sureti ile üç aks ile kumanda edilir.Sabit kanatlı uçaklardaki kanatçık kumandası ve yükseliş dümeni yerine, rotor merkezinden ağırlık merkezini kaydırarak kumanda edilir.

Uçurmak için nasıl bir lisans gerekir ve nasıl alabilirim ?

Ultralight Pilot Lisansı gerekir ve tip bölümünde gyrocopter veya cayro veya jiroskop yazar.Türkiye’de henüz eğitimini veren bir okul yok.Baştan eğitim alacaklar için Litvanya’da veya Almanya’daki okulları önerebilirim.Diğer tip ultralight lisansı olanlar lisanslarını tip eğitimi alarak çevirebilirler.

Masrafları nelerdir,en az kaç liraya alabilirim ?

En büyük gider benzindir.Saatte yaklaşık 16 lt yakıt yakar.Bunun dışında motorun belirli saatlerde değişmesi gereken parçalarının giderleri olabilir.Bir otomobilin periyodik bakımında parçalarının değişmesi gibi düşünülebilir.Teknik giderler dışında yıllık uçuşa elverişlilik giderleri sigorta masrafları için 2-3 bin TL ayırmanız gerekebilir.Fiyat listesi için ilgili menüye bakabilirsiniz.

Hangar ve pist ihtiyacı var mıdır ?

Normal koşullarda 80-100 m mesafeden teker kesebilmesine rağmen hava sıcaklığı ,rüzgar ve yük gibi faktörler değerlendirildiğinde 200- 300 m uzunluğunda temiz ,toprak veya asfalt pist kalkış için yeterli olacaktır.İniş için mesafe iniş tekniği ve rüzgara bağlı olarak 0-10 metre kadardır.Bu sebeple acil iniş gerektiren durumlar için çok aranan ve hayati bir avantaja sahiptir.Taxi yapması kolaydır.Hangar için 2×9 m bir alan ve 3m yükseklik yeterlidir,kanat açıklığı olmadığı için çok sayıda gyrocopteri küçük alanlarda barındırmak mümkündür.Araç arkasında da transportu mümkün ancak rotor palinin demonte edilmesi gerekir.

Meteorolojik limitleri nelerdir ?

Birçok hava aracına göre üstünlüğü ve tercih sebeplerinden biri de meteorolojik limitleridir. Kitapçığında operasyon rüzgar limiti 40 knot, yan rüzgar limiti 15 knot olarak verilmektedir. Neredeyse fırtına düzeyinde rüzgarlarda ve türbülanslı havalarda uçabilecek sayılı hava araçlarındandır.

Motorsuz uçabilir mi ?

Bilindiğinin aksine hemen hemen tüm hava araçları motorsuz uçma yeteneğine daha doğrusu süzülme yeteneğine sahiptir.Gyrocopterde motorun susması halinde ileri gidiş azalarak öncelikle çöküş başlayacağından rotor dönmeye devam eder ve yaklaşma yapıp palyeye geçebilir. Motorsuz iniş konusunda en emniyetli hava aracı olduğu söylenebilir,zira zaten motoru çeviren bir motor gücü olmadığı için bu hareket devam edecektir.

Uçuş kabiliyeti ve performans limitleri nelerdir ?

Pistte koşturma ve burunu kaldırmasından itibaren tırmanma vede inişte yaklaşma için 60 milin tutulması gerekir.En ekonomik ve emniyetli seyir sürati ise 70 mildir.500 feet in üzerinde iken emniyetli bir şekilde 25 mil sürate düşmek mümkündür hatta ileri gidişi tamamen 0′a düşürmek de kısa bir süre için yapılabilir.Maximum uçuş sürati 110 mildir.

Neden stol olmaz ?

Sabit kanatlı hava araçlarının minimum uçuş süratleri altına düşmeleri halinde kanat uçamaz ve bu durumdan çıkmak için dalışa geçer veya virile girebilir.Gyrocopterde kaldırma kuvvetini oluşturan döner kanat yani rotor pallleri otorotasyonla hep döndüğü için sıfır ileri gidiş hzında bile stol olmaz.

Tehlikeleri nelerdir ?

Diğer hava araçlarında olduğundan farklı olarak rotor dönüşü sırasında çevredeki nesne ve canlılara maximum dikkat gösterilmelidir.Kalkış ,iniş ve rule manevraları sırasında çok dikkat edilmelidir bunun dışında kurallara uyulduğu sürece son derece emniyetli bir hava aracıdır.

Gyrocopter ile neler yapılabilir ?

Havadan fotoğraf ve video çekimi için ,seyrüsefer veya belirli bir bölgeyi kontrol ve denetleme için kullanılabilir.Sürat aralığının çok geniş olması bu konulardaki marifetini arttırır.Turistik gezi yapmak ve çift kumanda ile eğitim yapmak ta mümkün olabilir.

İspanya’da , Almanya’da polisin kullandığını gördüm ayrıca sahil güvenlik,orman yangın kontrol,havadan zirai ilaçlama gibi alanlarda da kullanılabilmektedir.

Menzili ne kadardır ?

Yakıt ikmali yapmadan 4.5 saat dolayısıyla 315 mil mesafe kat edebilir.

Merak ettiğiniz ve cevaplarına burada ulaşamadığınız soruları bizlere yazabilirsiniz. Araştırmalarımız ve güncel kaynaklardan sahip olacağımız bilgiler doğrultusunda cevaplandırmaya çalışacağız.